Bakgrund

Marcus Linde föddes den 23 juni 1986 i Lund. Från födseln hade han en njurskada, mer om detta nedan. Han var en pigg och glad krabat som liten, något som även kännetecknade honom i mera vuxen ålder. Hyss och upptåg var honom inte främmande. Grundskoletiden tillbringades på Lerbäckskolan och han gick sedan på Polhemsskolan, naturvetenskaplig linje, och tog studenten i juni 2005. Han hade planer på att läsa upp sina betyg på Komvux. Marcus talade flytande spanska via sin spanska mamma och han tillbringade alltid en del av sommaren i Spanien med släktingar och många vänner där.

 

Intressen

Marcus utvecklade flera olika intressen. Som 15-åring spelade han pingis i IFK Lunds pojklag. Efterhand ökande hans intresse för det populära samlarkortspelet Magic the Gathering,  som är ett avancerat strategikortspel. Marcus deltog i tävlingar och skapade efterhand en egen imponerande samling med avsevärt samlarvärde.  Han fick också förtroendeposter inom Svenska Magic, den organisation i Sverige som ansvarar för spelet. Marcus allra största intresse var dock alltid att umgås med vänner och han var mycket omtyckt i vida kretsar.

 

Livslånga njurproblem

En medfödd missbildning orsakade svåra njurskador redan i fosterlivet. Marcus behövde av detta skäl opereras redan som nyfödd, varefter återstod ungefär 25% av normal njurkapacitet. Detta innebar naturligtvis medicinska komplikationer av olika slag, bl a med tillväxten. Täta kontroller på sjukhus  och omfattande medicinering blev rutin. Vid tolv års ålder blev det nödvändigt med en njurtransplantation, vilken lyckligen genomfördes vid UMAS i Malmö. Därefter förbättrades njursituationen avsevärt även om antalet mediciner inte blev färre. Marcus behövde dock aldrig genomgå dialysbehandling.